e-Arşiv Fatura Nedir?
e-Arşiv; Vergi Dairesi tarafından belirlenen kriterlere göre faturaların elektronik ortamda oluşturulması, saklanması, sunulması ve raporlanmasını kapsayan bir uygulamadır. e-Arşiv elektronik bir faturadır. Bu faturayı oluşturup e-Arşiv uygulaması ile müşterilerinize kolayca iletebilirsiniz.
e-Arşiv Kullanmak Zorunda olan Firmalar Hangileridir?
Yıllık Ciro Bazlı
E-Arşiv şartları, sektörlere göre vergi dairesi tarafından belirlenen kurallara göre değişiklik göstermektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) yayınladığı genelgeye göre 2020 ve 2021 yıllarında cirosu 4 milyon TL ve üzerinde olan şirketlerin e-fatura ve e-arşive geçmeleri için 1 Temmuz 2022'ye kadar süreleri var.
2020 ve 2021 yıllarında cirosu 4 milyon TL ve üzerinde olan ve 1 Temmuz 2022 tarihinde e-fatura ve e-arşive geçiş yapan firmaların 1 Ocak 2023 tarihine kadar e-Defter uygulamasına geçmeleri gerekmektedir.
E-fatura ve e-Arşiv sistemlerine gönüllü olarak da geçiş yapılır. Bu konuda ciro limiti gibi limitler söz konusu değildir.
Fatura Kesim Limitlerine Göre
Vergi mükellefi olmayanlara o gün düzenlenen toplam fatura tutarının 5000 TL’yi aşması durumunda bu faturaların elektronik ortamda düzenlenmesi gerekmektedir. Vergi mükellefleri için ise de o gün düzenlenen faturaların toplam tutarı vergi dahil 2000 TL'yi aşıyorsa bu faturaların e-Arşiv olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
Faturaları GİB Portal üzerinden elektronik olarak dosyalayacaksanız, dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta var: Aynı firma bir gün içinde birden fazla fatura kesse bile GİB Portal ölçüsü yine de toplam fatura tutarına dayanmaktadır. Mesela, 1.000 TL ve 1.500 TL fatura kesilebilmesi için ilk faturanızı iptal etmeniz ve ardından toplam 2.500 TL'lik elektronik fatura kesmeniz gerekir. Bu da tahmin edebileceğiniz gibi sık sık aynı müşterilere fatura kesen firmalar için zorlu bir süreç yaratıyor. Bu noktada firmanın yapacağı en doğru hamle e-Arşive geçmek olacaktır.
e-Fatura Program Özellikleri
Sık Sorulan Sorular (SSS)
e-Arşiv e-Fatura Farkı Nedir?
İkisi birbirine çok benzese de temelde iki faturayı şu kategorilere ayırabilirsiniz:
1. e-Fatura kullanıcılarınıza e-Fatura, e-Fatura olmayan kullanıcılarınıza e-Arşiv fatura gönderebilirsiniz. Örneğin; henüz e-Faturaya geçmemiş tüzel kişilere veya son kullanıcılara e-Arşiv faturalar gönderirsiniz.
2. Küçük ve orta ölçekli şirketler, e-fatura ve e-Arşiv faturalarının bir kombinasyonunu kullanarak, son kullanıcılar da dahil olmak üzere herkese elektronik olarak fatura gönderebilir. Bilsoft programı ile e-fatura gönderirken kimin e-fatura kullanıcısı olduğunu, kimin olmadığını bilmenize gerek yok. Fatura gönderimi sırasında sistem bunu müşterinizin vergi numarasından ayırt edecek ve sizi buna göre yönlendirecektir. Yani tek yapmanız gereken satış yapmak, e-fatura oluşturmak ve tek tuşla müşterilerinize kolayca göndermek.
e-Arşiv faturasını kimlere gönderebilirim?
Geçmiş yıllarda e-fatura kullanabilmek için e-fatura kullanıcısı olmak gerekiyordu. Ancak, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen yeni kurallarla e-Arşiv gönderme için e-fatura mükellefi olma zorunluluğu kaldırılmıştır. Artık özel bir entegratör aracılığıyla e-fatura düzenlemek için e-fatura kullanıcısı olmanıza gerek yok.
Stok raporları var mı?
Üretilen ve üretimde kullanılan hammaddelerin stok bilgilerini detaylı bir şekilde raporlarımızdan görüntüleyebilirsiniz.
Müşterim e-faturaya geçmemiş ve matbu e-arşiv talep ediyor. Nasıl bir yol izlenir?
E-Arşiv faturaları matbu olarak göndermeniz gerekmez. Ancak, müşteriniz fatura basmakta ısrar ederse, herhangi bir yazıcıdan çıktıyı müşterinizle paylaşabilirsiniz. Kaşe veya ıslak imza gerekli değildir. Aynı şekilde müşterileriniz kendileriyle elektronik ortamda paylaştığınız e-Arşiv fatura çıktısını alabilir. Başka bir deyişle, çıktısını alıp ona göndermenize bile gerek yoktur.
Peki bu geçişin bana maliyeti nedir?
E-fatura sistemine kayıt olmak için mali mühür sertifikanızı bir kamu sertifikasyon merkezinden almanız gerekir. Kurumsal mali mühür ücreti 395,30 ₺ (335 ₺ + KDV), gerçek kişi ücreti 251,34 ₺ (213 ₺ + KDV) 'dir. Mali damganız üç yıl geçerlidir.
HEMEN ARA!
0 (212) 912 2426