Bazı durumlarda, Vergi Dairesi faturaların elektronik olarak dosyalanmasına geçişi zorunlu kılmıştır. 1 Mart 2022 tarihinden itibaren e-Arşiv, toplam fatura tutarının (vergiler dahil) 2.000 TL yi aşması durumunda mükellef müşterilerine fatura kesmek zorundadır. Düzenleme GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) resmi sitesi üzerinden yapılır. Aynı zamanda toplam fatura tutarı (vergi dahil) 5.000 TL'yi aşan e-Arşiv faturası mükellefi olmayanlara da GİB üzerinden e-Arşiv faturası düzenlemekle yükümlüdür.
Aracı hizmet sağlayıcılar, internet reklamcılığı ve internet reklam hizmeti aracıları, işe başlamasından itibaren 3 ay içinde e-Arşiv fatura uygulamasına geçmek zorundadır. Mükellefin öngörülen süre içinde geçmemesi durumunda cezai işlem uygulanacaktır.
e-Arşiv fatura gereksinimleri bazı işletmelerin ciro ve fatura değerine göre değişiklik göstermektedir. Her yıl meydana gelen değişiklikler yükümlülüklerin seyrini de etkiler. Yüksek düzeyde isteğe bağlı geçişler ile e-fatura sistemi, kullanışlı ve işlevsel bir uygulamadır.
E-Arşiv Fatura Zorunluluğu Nedir?
E-arşive geçiş birçok aşamayı beraberinde getiriyor. Birincisi e-fatura kullanıcısı olmak. GİB’e yapılacak başvurular ile gerekli tüm işlemler sağlanarak, belirtilen zaman içerisinde e-arşiv faturaya geçiş yapılmalıdır. Aşağıdaki maddelere göre e-Arşiv faturaya geçmeniz zorunludur:
E-fatura mükellefi iseniz;
- - Mükellef olmayana bir günde 30.000 TL ve üzeri fatura keserseniz.
- - 22 Ocak 2022 tarihinde yayınlanan tebliğe göre, 1 Mart 2022 tarihi itibariyle mükellefe fatura tutarı 2000 TL'yi aşıyorsa; mükellef olmayanlara (tüketicilere) kesilen 5000 TL’yi aşan faturaların elektronik ortamda düzenlenmesi gerekmektedir.
- - Yani bir önceki 5000 TL limiti 2000 TL’ye, 30.000 TL olan limit de 5000 TL'ye düşürüldü.
Kimler E-Arşiv Fatura Kesmelidir?
2021 yılında yıllık cirosu 4 milyon liranın üzerinde olanlar öncelikle e-faturaya geçmeliydi. Temmuz 2022'den itibaren e-Arşiv ve e-fatura sistemlerine geçiş yapan ve e-defter uygulamasını kullanan firmaların e-Arşiv faturası kesmesi gerekmektedir.
E-arşiv Fatura kullanan şirketler gelir idaresine aylık rapor sunmakla yükümlüdür. Ayrıca, fatura düzenlemeden önce mali mühür belgesi almanız gerekir. Faturalar GİB portalı üzerinden kesilmektedir. ‘E-arşiv Fatura Oluştur’ bölümünde fatura bilgileri girilerek imzalanır.
E-Arşiv faturalandırma sistemini kullanmayan kişiler, e-Fatura kullanmaya başlayabilir ve e-Arşiv fatura kesebilir. Faturalama GİB üzerinden yapılabileceği gibi özel entegre e-fatura programı da tercih edilebilir. Özel yazılımlar ekstra program seçenekleri ile muhasebe işlemlerinin hızlanmasını sağlar. Fatura işlemleri ile cari işlemler de bir arada yapılabilmektedir. Bu, tüm maliyetleri kontrol etmeyi kolaylaştırır. Bu konu hakkında Bilsoft Ön Muhasebe programları tüm hizmeti sunarak sizlere büyük destekte bulunabilir.
E-Arşiv Fatura Kimlere Kesilir?
E-fatura kullanıcısı olmayan müşterilere E-Arşiv fatura kesilerek gönderilecektir. Aynı zamanda alıcı, kağıt fatura kullanıcısı da olabilir. E-faturalar sadece e-fatura kullanıcılarına kesilip gönderildiğinden, müşterileriniz e-fatura kullanıcısı değilse de e-fatura düzenleyebilirsiniz.
Uygun olan e-Arşiv faturaları 7 gün öncesine kadar kesilebilir. Geriye dönük olarak düzenlenen faturaların 7 gün kuralını aşması durumunda özel ihlal cezaları uygulanır. Cezası faturanın %10'luk bir orandır. Ceza olmaması için faturaların öngörülen süre içerisinde düzenli olarak kesilmesi gerekmektedir.
Bilsoft Yazılım Ön Muhasebe programlarında e-faturalarınızı oluşturmak çok kolay. E-Fatura programları hakkında daha fazla bilgi için 0 (212) 912 24 26 telefon numarasından bizlere ulaşın. Hemen bir temsilcimizle görüşün ve beraber size en uygun programı belirleyin.
E-fatura kampanyalarına bu linkten ulaşabilirsiniz https://www.bilsoft.com/urun-11-0-2021-yili-devir-kampanyasi.html