Markalaşma Süreciniz Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Markalaşma sürecini tamamlayan her işletmenin ürün ve tasarımlarının korunması için en önemli şey marka tescilidir. Marka, bir işletmenin en ayırt edici özelliğidir. Şirketlerin varlıklarını korumaları ve faaliyetlerini güvenli bir şekilde sergilemeleri için işletme sahipleri markalarını korumalıdır. Markalar ancak marka tescili ile korunabilir.
Marka tescili; olası marka ihlallerinde marka haklarının korunması, önlenmesi,
tazminat talep etmede ve ticari marka ihlalcilerine karşı cezai soruşturma başlatmada öncü rol oynar.
Hangi markalar tescil edilebilir?
Ayırt edici özelliği olması şartıyla her logonun marka olarak tescil edilebilir. Açık ve doğru oldukları sürece, kelimeler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının şekli dahil olmak üzere herhangi bir işaretten oluşabilir. Ayırt edici özellikler, bir logoyu herhangi bir nedenle diğer logolardan farklı kılan özellikler ve unsurlardır. Markanızı belirledikten sonra tescil öncesi benzerlik çalışması yapmanız ve markanızın hangi mal veya hizmetler için kullanılacağını belirledikten sonra markanızı tescil ettirmek için başvurmanız gerekecektir.
Markanızı tescil ettirmek için Türk Patent Enstitüsüne resmi başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Türk Patent Enstitüsüne, ilgili tüm hakları Türkiye'de tescil ettiren ve tescilden sonra koruma sağlayan organdır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı bir kuruluştur.
Markanın marka olup olmaması yasal çerçevedeki kriterlere bağlıdır. Buradaki ölçüt, genel ahlaka aykırı mı? Dini semboller içeriyor mu? Yoksa popüler markalarla aynı mı? diye bakarlar. Ondan sonraki aşama ise kendi veri tabanlarından sizin markanızın benzerliği olup olmadığı diğer markaları tespit ederler ve kurum içinde bir marka benzerlik araştırması yaparlar.