e-Fatura, muhasebe sürecini dijitalleştirmenin önemli adımlarından birisidir. Bu konuda birçok firma ve yöneticinin kafasında birçok soru işareti bulunmakta. Bu soru işaretlerini ortadan kaldırmak için kademeli olarak e-faturaya nasıl geçileceği sorusunun cevabı yazımızda.
Öncelikle şunu söylemek isteriz ki; herkes e-faturaya geçebilir. e-Fatura mükellefi iseniz veya henüz fatura kesmemiş yeni kurulmuş bir firmaysanız, e-faturaya geçiş için herhangi bir engel bulunmamaktadır. Atmanız gereken adımlar şöyle;
- 1.Adım: Mali Mühürünüzü Alın
Mali mühür alınması, e-fatura kullanacak mükellefler için zorunludur ve elektronik olarak da başvurulabilir. https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go adresinden e-fatura uygulamalarında kullanılmak üzere Mali Mühür Belgesi talep edebilirsiniz. İlgili formu doldurmanız ve gerekli ücreti ödemeniz yeterlidir. Mali Mühürünüz belirttiğiniz adrese iki ila beş gün içerisinde teslim edilecektir.
- 2.Adım: efatura.gov.tr adresinden e-fatura başvurusunda bulunun
Kullanıcı hesabınızın oluşturulabilmesi için firmanızda imza yetkisi olan bir kişinin veya firmanızın yetkili temsilcisinin ilgili formu doldurması gerekmektedir.
Elektronik fatura sistemini kullanmak için mükelleflerin aşağıdaki üç seçenekten birini seçmeleri gerekmektedir:
GİB Portalı: Eğer aylık kestiğiniz fatura sayısı düşükse veya bilgi işlem altyapınız yeterli değilse bu seçeneği tercih edebilirsiniz. Fakat GİB Portalı aylık 500 adet fatura kesilmesine izin vermekte. Ayrıca portal üzerinden kesilen ve gelen faturalar da dahil olmak üzere 6 ayın sonunda GİB kayıtlarından otomatik olarak silinmekte. Fakat mükelleflerin hem kestikleri hem de kendilerine gelen faturaları 10 yıl boyunca saklama zorunluluğu bulunmaktadır.
GİB ile Entegrasyon: Bilgi işlem altyapınız yeterliyse bu seçeneği seçebilirsiniz. Ancak bu seçenek seçilirse çeşitli güvenlik, virüs koruma, yedekleme ihtiyaçları mükellefin sorumluluğundadır. Bu seçenekte mükellefin sunucularının doğrudan GİB'e bağlı olması gerektiğinden ciddi bir bilgi işlem altyapı geliştirme maliyetleri de bulunmaktadır. Ayrıca, GİB günde üç defa mükelleflerin sunucuları aktif olarak çalışıp çalışmadığını denetlemektedir. Eğer denetlemede sunucuların çalışmadığını belirlerse firmanızın GİB tarafından saatlik olarak kapatılması da söz konusudur.
Özel entegratör: Eğer bilgi işlem altyapınız yeterli değilse veya yeterli olsa bile altyapıyı geliştirmek için ek maliyet yaratmak istemiyorsanız özel entegratör ideal bir seçenektir.. Kestiğiniz ve size gelen faturaları 10 yıl saklama zorunluluğu ile ilgili tüm arşivleme, özel entegratör tarafından yapılır ve mükellefler istedikleri zaman faturalarına ulaşabilir. Ayrıca özel entegratörün tercih edilmesi durumunda GİB tarafından gerçekleştirilen denetim süreçlerinde mükellefler değil özel entegratörler sorumlu olacaktır.
- 3.Adım: Anahtar teslim tamamen ücretsiz e-fatura kurulumu
Başvurunuz onaylandıktan sonra hesabınız aktif edilir. Uzman teknik ekibimizle birlikte kurulum yapılır. Bu adımdan sonra kullanıcının herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Kullanıcılar ihtiyaç duyduklarında e-fatura sistemini kullanmaya başlayabilirler.
Bilsoft’la e-faturaya geçmek işte bu kadar kolay ve tamamen ücretsiz!
Bilsoft’la e-faturaya geçmenin avantajları ise şöyle;
- - Ön muhasebe programınıza tam entegredir..
- - Kağıt, baskı, arşivleme, iş gücü ve dağıtım maliyetlerinde tasarruf sağlarsınız.
- - Faturalama ve muhasebe süreçlerinizi hızlandırarak zaman kazanırsınız.
- - Elektronik ortamda güvenli bir şekilde saklanan faturalarınıza istediğiniz an kolayca ulaşırsınız.
- - Çevre dostudur. Kağıt kullanımını azaltarak her yıl yüzbinlerce ağacı kurtarırsınız.
- - Sınırsız sayıda kullanıcının yetkilendirilmesine izin veren yapısı sayesinde kullanıcı yönetimini kolaylıkla yaparsınız.
Faturalama sürecinde entegratörlerin tercih edilmesi ve elektronik fatura uygulamalarına geçiş için belirli kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Ön muhasebe programı kullanılırken herhangi bir yardıma ihtiyaç duyulduğunda gerekli müşteri desteğinin sağlanması, uygulamanın personel tarafından kullanım kolaylığı, muhasebe sürecinin hız ve verimliliğinin artırılması gibi unsurlar göz önünde tutulmalıdır.
Dilerseniz daha fazla bilgi için destek ekibimizi 0 (212) 912 24 26 numaralı telefondan arayabilir ve tüm sorularınızı sorabilirsiniz.
Ayrıca, tamamen ücretsiz online ön muhasebe entegreli e-fatura programı kampanyamızdan da faydalanmak için temsilcimize danışın.