Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) yapılmış olan yazılı açıklamaya göre, "Anneler çalışıyor, çocuklar kreşe gidiyor" ve "Eğitimli dadıları teşvik ederek kayıtlı kadın istihdamını destekleyin" maddelerine bir yenisi eklendi. Kadın işverenleri desteklemek ve daha dayanıklı hale getirmek için kadın girişimcilerle birlikte kadın istihdamını artırmak ve yeni istihdam olanakları yaratmak amacıyla SGK, Avrupa Birliği (AB) desteği ile "Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi" kısa adıyla "Women-Up" Projesini hayata geçirecek.Kadın işverenlere 320 euro hibe sağlanacak. Projenin amacı, kadın işverenin işverene ödediği işçi maliyetinin %65'ini geçmemek kaydıyla, kadın işverenlere 320 Euro'ya kadar sübvansiyon sağlamaktır.2022 yılına kadar ilgili tutar 3 bin 984 lira 44 kuruş olacaktır. Proje, belirlenen kriterlere göre 7 ilde uygulanacaktır.
Projeden 4000 kadın işveren ve işçi faydalanacak
İstanbul'da 1000, Ankara'da 900, Aydın'da 400, Denizli'de 400, Samsun'da 500, Şanlıurfa'da 400 ve Kahramanmaraş'ta 400 olmak üzere 4000 kadın işveren bulunmakta olup, bu işyerlerinde istihdam edilen 4.000 kadın işçi programdan yararlanacaktır.
5 Mart 2012 tarihinden sonra kurulan ve kadın işverenler tarafından işletilen ve ek işçi olarak kadın sigortası alan işyerlerinde en fazla 9 işçi çalıştıran işverenler programa başvurabilir. 20 ayı mali destek ödemeleri kapsamında olmak üzere 32 ay olarak uygulanması planlanan proje, Ocak 2024'te tamamlanacak.
Başvurular ne zaman ve nasıl yapılacak?
"Women-Up " projesi hazırlık, tanıtım, başvuru ve kayıt, ödeme, izleme ve destek faaliyetleri olmak üzere 5 aşamadan oluşmaktadır: SGK tarafından hazırlanan projeler için hibe başvurularının 16 Şubat 2022 tarihinde yapılmış olan açılış toplantısının ardından 21 Şubat’ta başladı. İşverenler hibe başvurularını e-Devlet üzerinden yapmaktadır. Uygun bulunan işverenler, kesin kayıt için proje kapsamında açılan bir ofise yönlendirilecektir.
Proje kapsamında web seminerleri, işverenlerin iletişim ve yeni ortaklıklar kurmasına, küçük işletme sorunlarını belirlemesine, kadın istihdamının mevcut durumu hakkında tavsiyelerde bulunmaya ve kayıtlı kadınlar için istihdam olanaklarını artırmaya yönelik akademik danışma kurulu toplantıları düzenlemesine olanak sağlayacak. Yararlanıcılara iş yoğun sektörlerinde düzenlenen sergilere katılma fırsatı sunmanın yanı sıra, ihracat fırsatları ile Avrupa'daki kadın girişimciliğinin iyi uygulama örneklerini incelemek için yurtdışına seyahat etmeyi planlıyor.