Kredi Garanti Fonu’nun, ihracat, işletme ve harcamalarına özel olarak açıklamış olduğu 60 milyar liralık destek paketi açıldı.
Kobi ve ya kobi harici firmalar için özellikle kadın girişimcilere özel finans imkanları sunmaktadır. Bu imkanlar sayesinde diğer sektörlerde de faaliyeti olan bütün işletmelere finanse etmek daha kolay ve yardımcı olmaktadır.
KGF’nin şuan kullandığı hazine destekli programlarına yeni paketler eklendi. Bu destek programlarına başvurular başladı.
Yatırım Destek Paketi
Bu pakette öncelikle imalatta faaliyete bulunan işletmelerde başta olmak üzere yatırım yapan KOBİ olan veya olmayan işletmelerin finanse olması amaçlanmaktadır. Kefalet hacmi 25 milyar lira olan KOBİ’ler için %85, olmayanlar için bu oran %80 iken kadın girişimci ve ihracatçılar için %90 olarak uygulanmaktadır. Bu paket 31 Aralık 2023’e kadar başvuru yapılabilmektedir.
İhracat Destek Paketi
Bu paket sayesinde ihracatçı veya döviz kazandıran sektörlerde faaliyet göstermekte olan KOBİ’ler ile ihracat potansiyeli olan KOBİ’lere destek sağlanıp ihracatlarını artırarak, ihracat üzerine olan firmaların artırılması hedeflenmektedir. Bu program 31 Aralık 2022’de bitecektir.
İşletme Harcamaları Destek Paketi
KOBİ ve ya KOBİ dışı işletmelerin sermayelerini kartlı ödeme sistemleri aracılığıyla karşılamak üzere hazırlanan bu pakette 10 milyar lira kefalet hacmi olan KOBİ’lere %80, KOBİ olmayan işletmeler için %75 olarak belirlenmektedir. Program 31 Aralık 2023’e kadar devam etmektedir.
İlave İstihdam Destek Paketi
2021 Mart ayı itibariyle muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde ki sigortalı sayısı 50’nin altında olup, istihdam yaratan veya yaratacağını söyleyen işyerlerine, sözleşme ve faturaya bağlı giderlerinde kullanmaları için finansman sağlanmaktadır. Bu paketten yararlanan işyerleri için üst limit 400 bin lira olarak uygulanmaktadır. Bu pakette kefalet hacmi 10 milyar lira, kefalet oranı %80 ve hacmi 12.5 milyar lira olarak belirlenmiştir. Program 1 Temmuz 2022’ye kadar sürmektedir.
TKYB Kredi Destek Paketi
Sektör ayrılığı olmaksızın kredi desteği sağlanmaktadır. Paketin toplam hacmi 2 milyar lira, kefalet oranı %80 ve kredi hacmi ise 2.5 milyar lira olarak belirlenir. Kredilerin vadesi asgari 6 ay, anapara ödemesiz dönemi 1 yıl olmak üzere 5 yıl olacak şekilde tasarlanmıştır. Yatırım kredileri asgari 6 ay, anapara ödemesiz en fazla 3 yıl olmak üzere azami 10 yıl vade imkanı sunmaktadır. Bu programın bitiş tarihi ise 31 Aralık 2023’tür.
TURWIB Programı Destek Paketi
Bu pakette ise Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasından sağlanan kaynağa dayanarak bu program kapsamında kadın yönetici olan işletmelere destek sağlanmaktadır.Bu programın tek koşulu %49 ve üzeri olan Türkiye’ye ait olan kurumların ortaklığına sahip olan firmalara kredi kullandırmamaktadır. Bu program sadece KOBİ ölçekli firmalara kredi vermektedir. 31 Mart 2023’te sona erecektir.
İmalata Dayalı İthal İkamesi Destek Paketi
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında olan işletmeler ile İstanbul hariç olmak üzere, imalat sanayi yatırımlarına yönelik bölgesel öncelikli, stratejik veya proje bazlı yatırımlara teşvik belgesine sahip işletmelerin yatırım harcamaları için kefalet sağlanmaktadır. KOBİ’ler için kefalet üst limiti 35 milyon lira, kredi üst limit ise 38.9 milyon lira olarak belirlenmiştir. KOBİ olmayan işletmeler için ise üst limit 250 milyon lira, kredi üst limit 294 milyon lira olarak belirlenmiştir. Bu program ise 31 Aralık 2023’te bitecektir.
Soğuk Hava Ünitesi ve Frigorifik Araçlar Destek Paketi
Yerli Malı Belgesine sahip soğuk hava ünitesi ve frigorifik araç finansmanı özelinde KOBİ’lere finansman sağlamak hedeflenmektedir. KOBİ’ler için üst limit 6.75 milyon lirayken kredi üst limiti 7.5 milyon lira olarak belirlenmiştir. Kredi azami 6 ay ödemesiz dönem dahil azami 36 ay olarak belirlenmiştir. Paket kapsamınca yatırımlar sözleşme veya fatura ile belgelendirilmelidir. Bu belgelerinde sadece soğuk hava ünitesi ve frigorifik araç alımına yönelik olması gerekmektedir. Program 31 Aralık 2022 tarihine kadar geçerlidir.